Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Vida parroquial 

Recursos 

Noticies  

Jornada Mundial del Migrant. Benvolgut. Com cada any, el Papa Francesc ens convida a celebrar la Jornada Mundial dels Migrants i els Refugiats. Se celebrarà anualment el darrer diumenge de setembre. Aquest any 2019 serà el dia 29. El Papa, en el seu missatge, ens exhorta a: acollir, protegir, promoure i integrar als migrants: “Però aquests verbs no s’apliquen només als migrants i als refugiats. Expressen la missió de l’Església en relació a tots els habitants de les perifèries existencials, que han de ser acollits, protegits, promoguts i integrats. Si posem en pràctica aquests verbs, contribuïm a edificar la ciutat de Déu i de l’home, promovem el desenvolupament humà integral de totes
les persones i també ajudem la comunitat mundial a acostar-se als objectius de desenvolupament sostenible que ha establert i que, del contrari, seran difícils d’assolir.”

Tots podem i hem d'actuar. Com? En primer lloc pregant per la pau, però, també, sensibilitzant els nostres familiars i amics d'aquest drama. Hem de ser conscients que, com a cristians, els migrants i els refugiats formem part de la nostra família; la família humana és la família de Déu. Cal actuar pressionant els governs. Ajudant els migrants i els refugiats econòmicament. Dedicant temps per acompanyar-los, per ajudar-los a fer gestions, etc. Per dignitat no ens podem quedar de braços creuats. Hem d'actuar! Per difondre aquest missatge també hem organitzat un acte diocesà pel diumenge 6 d’octubre a la Parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida de l’Hospitalet de Llobregat. Aquest comptarà amb la
celebració d’una Eucaristia a les 12h i un dinar de germanor. A la tarda es faran diferents activitats lúdiques i l’acte es clourà a les 16h amb una oració per pregar pels migrants i refugiats.

Un nou sacerdot per la parròquia. El Sr. Cardenal ha disposat que el sacerdot Carlos Enrique Rodríguez Leal, natural de Mèxic, que està estudiant el doctorat en Litúrgia a Barcelona vingui a col·laborar a la nostra parròquia, substituint Mn. Samuel. Espero que el rebreu tan bé com heu fet amb Mn. Samuel. Començarà la seva feina a Betlem el diumenge dia 29 de setembre.

Horari de Misses. A partir del 30 de setembre, amb l'arribada del nou mossèn de la parròquia, Mn. Carlos Enrique Rodríguez, podrem restablir l'horari normal de les misses de dilluns a dissabte, per la qual cosa repredrem la missa de 13h en català.

Ordenació de Mn. Agustí Vives. El que va ser el nostre seminarista, Agustí Vives, que va estar molts anys entre nosaltres, serà ordenat sacerdot el dia 29 de setembre a la Sagrada Família, a les 17h. Reseu tots per la fidelitat de Mn. Agustí al seu ministeri sacerdotal.

Catequesi. Com cada any, una de les activitats més important de la parròquia és la catequesi d'infants. Cal apuntar els nens i nenes per preparar-se per la comunió i continuar la formació catequètica tots els que vulguin. També cal apuntar-se per la confirmació. Les sessions de catequesi d'infants són els dimarts de 5:30h a 7 de la tarda, mentre que els de confirmació tenen les reunions els dissabtes per la tarda de 5 a 6:30h. Podeu inscriure'ls al despatx parroquial els dimecres i divendres de 6 a 7 de la tarda. La catequesi començarà el primer dia d'octubre. 

Projecte Apòstols. En un Consell parroquial es va decidir de tirar endavant completar les escultures dels apòstols, que estan a les columnes de la nau central. Fins ara hi ha només tres d'ells, sant Pere, sant Joan i sant Pau. Hem encarregat a l'escultor Xavier Bartumeus que acabi els que falten, i ja ha esculpit èls apòstols Tomàs, Judes i Felip. Esperem que amb pels vols de Nadal els tinguem tots al seu lloc, enbellint així la nostra església. Agrairem totes les aportacions que pugueu fer per acabar aquest projecte. Aquí podeu veure una de les noves escultures. 

sant Tomàs

Donatius. S'ha fet moltes millores a la parròquia al llarg dels últims mesos, com ara millorar la il·luminació de les capelles laterals, s'han arreglat les teules dels sostres que provocaven humitats dins l'església, i s'han canviat algunes caixetes de donatius que s'havien trencat. Ara s'està reparant i repintant les humitats que s'havien filtrat dins l'església, seguirem millorant la il·luminació del sostre, i sobretot està previst de pintar l'entrada de l'església i posar panells informatius de la història de la parròquia. Tot s'ha de pagar, per la qual cosa, si voleu contribuir-hi, podeu fer el vostre donatiu per Internet, tot clicant aquí: Donació/Donate

Resultat d'imatges de donate

Visita Turística a la Web. Després de la positiva experiència de l'estiu passat, de tenir amb nosaltres un grup de joves de l'associació Nartex, que es dediquen a evangelitzar a través de l'art, que oferien visites guiades de la nostra parròquia als turistes que ho desitjaven, i que han estat força els que ho van sol·licitar, hem decidit posar "virtualment" per internet aquest recorregut, per tal que tothom pugui seguir la història, l'arquitectura i l'art que hi és present en la nostra església. Podeu accedir-hi a traves de la web de la parròquia, tot prement el botó que indica la vistita turística. Hom pot seleccionar l'idioma en la mateixa pàgina web d'entrada de la parròquia. Link

 

Història

Edifici barroc, que va sofrir un incendi el 1936. Només es manté la façana barroca, una sola nau, tipus basilical i 10 capelles laterals. Va ser la primera casa dels jesuïtes a Catalunya i va ser seu del col·legi major de la Universitat.

[Triptic de la història en pdf]

Església emblemàtica de la Rambla de Barcelona, que en un primer moment va ser església de la Companyia de Jesús, un gran incendi la destruí al s.XVII i una de més gran es construí en el mateix indret, però d’estil barroc. Amb l’expulsió dels jesuïtes, l’església es convertí en parròquia. Un cop més, durant la guerra civíl, va patir un greu incendi del que només va sobreviure la façana i les parets laterals, i altre cop es reconstruí. A la façana principal, l’escena del naixement de Jesús diuen que és el primer pessebre conegut, de fet Betlem és el lloc tradicional de l’exposició de betlems de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. En el mur lateral de les façanes de la Rambla i el c/Carme/  hi destaca la fornícula barroca amb la imatge de St.Francesc Xavier, cantonada c/ Carme amb c/ Xuclà.

Elements a destacar:

__________________________________

La Companyia de Jesús, el 13 juny de 1553, obtingué dels consellers de la ciutat permís per edificar el primer temple. Fou beneït el 19 de juliol de 1555. El 1671, amb motiu de la canonització de sant Francesc de Borja, se celebren unes grans festes i, possiblement motivat pels castells de foc que es feren a la Rambla, es declarà un gran incendi que destruí el temple. El nou temple que es construí fou beneït l’any 1729 i fou totalment acabat l’any 1732. Després de l’expulsió dels jesuïtes (1767), el temple romangué tancat. Al cap de deu anys, a instàncies del bisbe de Barcelona, s’obrí de nou al culte el dia 11 de setembre de 1787. El dia 25 de setembre de 1835 fou creada la parròquia de Betlem. L’incendi provocat a l’inici de la Guerra Civil del 1936 provocà la caiguda de la volta de la nau central i també el tram de l’absis. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de La Estrella S.A. Assegurances, féu la restauració de les façanes del temple durant els anys 1991 i 1992. Aquesta restauració fou donada per finalitzada el dia 3 de febrer de 1993 amb un acte celebrat al mateix temple i presidit pel Sr. Arquebisbe Ricard Maria Carles i Gordó, el Sr. President de la Generalitat Jordi Pujol i Soley, i el rector de la parròquia Joaquim Comas Xirau.